Haven Oostende binnenvaren

Van harte welkom! 

In de commerciële scheepvaart gebruikt men schepen bij de uitoefening van een economische activiteit, en dit is in Haven Oostende niet anders. Verschillende grote schepen, zoals sleepboten, binnenvaartschepen, transportschepen en bevoorradingsschepen worden in de commerciële scheepvaart gebruikt als werkplaats waar vele werklieden dagelijks hun job uitoefenen.

​​​​​​​Commerciële scheepvaart

Haven Oostende ligt langs één van de drukste vaarroutes van Europa en ontvangt schepen tot 200 meter. Wij zijn dus een veelzijdige zeehaven die verschillende types commerciële schepen uit de commerciële scheepvaart verwelkomt, zoals:

Port Oostende binnenvaren haventoegang blue economy Vole au Vent bulk Lia Mare
Port Oostende crew transfer vessel

Aankomst en vertrek

De scheepsbewegingen in de commerciële scheepvaart in Haven Oostende kan je volgen op ons Ensor platform:

RECENTE OPVAARTEN
RECENTE AFVAARTEN
VERWACHTE OPVAARTEN
VERWACHTE AFVAARTEN

Maritieme Toegang

Beloodsing moet in de commerciële scheepvaart aangevraagd worden via een scheepsagent.

Lichtenlijn aanvaarroute van 143° wordt aangegeven door de lichtenlijn

Port Oostende map leading light
Ensor

Een schip aanmelden in de haven

In de commerciële scheepvaart kan enkel een scheepsagent of operator een schip aanmelden in Haven Oostende. Door in te loggen op het Ensor systeem kan de scheepsagent of operator de wettelijke formaliteiten doorlopen. Deze gegevens linken automatisch naar het Belgian Maritime Single Window. Het Maritime Single Window (MSW) verbetert de informatie-uitwisseling in de Europese havens.

Ligplaatsen en haventarieven

Haven Oostende heeft 8,2 km kaailengte en 199 ha wateroppervlakte beschikbaar voor de commerciële scheepvaart en voor het uitvoeren van verschillende watergebonden industriële activiteiten. Afhankelijk van de activiteit van het schip wijst de havenkapiteinsdienst een ligplaats toe. De haventarieven kunnen opgevraagd worden.

Port Oostende pontoon
waterway connection

Vraag meer informatie als jij ook wilt aanmeren

Wil jij ook graag aanmeren in Haven Oostende en heb je specifieke vragen over de commerciële scheepvaart? Neem dan gerust contact op met onze deskundige medewerkers door het contactformulier in te vullen of door een e-mail te sturen naar info@portofoostende.be. Wij beantwoorden graag al jouw vragen zodat de commerciële scheepvaart voor jou geen geheimen heeft. Stap jij binnenkort ook bij ons aan wal?