Jaarverslag 2022

Haven Oostende boekt beste financiële resultaat sinds 1998 - Veel trafieken en stijgende werkgelegenheid

2022 was het jubileumjaar waarin Haven Oostende haar 25-jarig bestaan vierde en het 10-jarig bestaan van haar dochteronderneming REBO (Renewable Energy Base Oostende) nv.

Stijging van maritieme trafieken

Met 4 658 invaarten, een stijging van de toegevoegde waarde van 200 miljoen euro (van 1 032 miljoen euro in 2021 naar 1 232 miljoen euro in 2022) en de creatie van 450 extra jobs sinds 2019 bewijst Haven Oostende haar rol als waardecreator in de regio en heeft ze haar plaats verworven in het Vlaamse havenlandschap.

In 2022 werden tal van nieuwe trafieken aangetrokken van onder andere hout & staal en in december startte Haven Oostende een feeder containerlijn op tussen Oostende – Zeebrugge – Antwerpen. Deze lijn haalt containers van de weg en helpt mee de file- en klimaatproblematiek aan te pakken. Daarnaast creëert dit nieuwe mogelijkheden voor bedrijven uit de regio.

Recurrent winstgevende haven met toekomst

De noodzakelijke inhaalbeweging op het vlak van veiligheid en onderhoud van de infrastructuur gaat hand in hand met uitstekende financiële resultaten en het uitrollen van de strategie.

In 2022 behaalde Haven Oostende het beste financiële resultaat vóór belastingen sinds 1998: € 1 763 468. Het financiële resultaat vóór belastingen van de voorbije vier jaar overtreft ruim de resultaten van de voorgaande 16 jaar samen! Het beleid maakt dus verdere investeringen en groei mogelijk, wat leidt tot stijgende tewerkstelling in de regio.

Lees het jaarverslag 2022 digitaal
Voorstelling jaarverslag Haven Oostende 2022

“De successen tonen aan dat de strategie die in 2019 uitgestippeld werd haar vruchten afwerpt. We blijven investeren in Haven Oostende om haar continuïteit en die van haar dochterondernemingen te verzekeren. Dit is noodzakelijk voor het verder aantrekken van nieuwe bedrijven en maritieme trafieken om de werkgelegenheid nog een boost te geven en daarvoor kijken we binnen en buiten Europa.”

“Een actieve en proactieve benadering van de markt heeft geleid tot voor het derde jaar op rij het beste financiële resultaat van de voorbije 15 jaar. Dit biedt verder ruimte voor investeringen. Tevens zetten we onze inhaalbeweging op het vlak van veiligheid & onderhoud verder. In 2023 zullen wij ons onverminderd inzetten voor de creatie van watergebonden jobs en welvaart. We streven ernaar om nog meer investeerders aan te trekken en onze maritieme trafieken verder uit te bouwen.”

“Sinds de acquisitie van REBO nv in 2019 werd de offshore windterminal geherpositioneerd naar een polyvalente zwaarlastterminal en deze strategie blijkt succesvol. REBO investeert dit jaar ongeveer 3,5 miljoen euro in een loods van 6 900 m² om nog meer trafieken aan te trekken.”

Haven Oostende

Haven Oostende zet in op  continuïteit, groei en tewerkstelling binnen vijf pijlers: Blauwe Economie, Lift-on Lift-off & Bulk & Project Cargo, Cruises & Roll-on-roll-off, Circulaire Industrie en de Visserijsector. Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.

Share