Groenewind gedoopt in thuishaven Oostende

Groenewind, nieuw onderhoudsschip voor windturbines gedoopt in thuishaven Oostende

Belgische federale minister van Energie doopt 'Groenewind' van DEME in Haven Oostende

Op vrijdag 25 juni vond in Haven Oostende een speciale doopceremonie plaats voor 's werelds eerste DP2, dubbelwandige serviceschip 'Groenewind'. De Belgische federale minister van Energie, Tinne Van der Straeten, is de meter van dit unieke schip. Ze sloeg vlot de champagnefles tegen de romp, waarmee een nieuw tijdperk in het onderhoud van offshore windparken wordt ingeluid.

Na de officiële naamgevingsceremonie zal ‘Groenewind’ vanuit Oostende ingezet worden om de Belgische offshore windparken Rentel en SeaMade te onderhouden. Hiervoor wordt gerekend op de onderhoudstechnici van Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE).

Doop Groenewind DEME Tinne Van der Straeten Doop Groenewind DEME Tinne Van der Straeten Doop Groenewind DEME Tinne Van der Straeten Doop Groenewind DEME Tinne Van der Straeten Doop Groenewind DEME Tinne Van der Straeten Doop Groenewind DEME Tinne Van der Straeten Doop Groenewind DEME Tinne Van der Straeten Doop Groenewind DEME Tinne Van der Straeten Doop Groenewind DEME Tinne Van der Straeten Doop Groenewind DEME Tinne Van der Straeten

Over het schip: verbetering van veiligheid, comfort en werkbaarheid

Om de veiligheid, het comfort en de werkbaarheid te verbeteren, is het 60 m, Small Waterplane Area Twin Hull (SWATH) serviceschip uitgerust met een gangway met bewegingscompensatie. Zo kan de veilige overdracht van de onderhoudstechnici naar de turbines, zelfs bij significante golfhoogten tot 2,5 m, gegarandeerd blijven. 

Dit type SWATH zorgt voor een lage golfimpact op bewegingen bij het naderen van windturbines. ‘Groenewind’ heeft een capaciteit voor 24 technici exclusief de nautische bemanning. Dankzij de DP2-technologie kan het schip zijn positie behouden in ruwe zee én tegelijkertijd werken met een lager brandstofverbruik. De indrukwekkende vermindering van het brandstofverbruik kan tot 50% zijn in vergelijking met een monohull schip. Het schip heeft ook een systeem voor de terugwinning van restwarmte. De combinatie van deze nieuwe technologieën zorgt voor een win-win voor het milieu én lagere onderhoudskosten van de windparken.  
 

Port Oostende Groenewind DEME Otary Groenewind REBO terminal Groenewind REBO terminal

“Met wind op zee bewijzen we dat je als klein land groots kan zijn. Wereldwijd is België nummer vijf op het vlak van wind op zee en zijn onze bedrijven pioniers met hun expertise en technologische innovatie. Het schip ‘Groenewind’, het nieuwe onderhoudsschip voor onze Belgische windmolens, is daar een voorbeeld van en het is dan ook een eer om doopmeter te zijn. De komende jaren gaan we het potentieel van de Noordzee nog verder ontwikkelen met onder andere een energie-eiland. Windenergie is op enkele jaren tijd de goedkoopste vorm van elektriciteitsproductie geworden mede dankzij de expertise en passie van onze Belgische bedrijven.”

"Oostende is de bakermat van onze windmolenparken en hét expertise- en kenniscentrum voor blauwe energie. Met de doop van Groenewind waait er een nieuwe wind doorheen het landschap van onze windmolenparken. Het gloednieuwe schip is een staaltje vooruitstrevende techniek. Groenewind wordt zo een vertrouwd beeld in de Oostendse haven.”

"Het onderhoud van de windparken op zee is een lange-termijn-verhaal. De internationale spelers die hier actief zijn, zorgen voor permanente tewerkstelling in een innovatieve sector."

"De komst van Groenewind bewijst dat Haven Oostende verder inzet op de verankering van de Blauwe Economie in Oostende."

Over Haven Oostende

Haven Oostende zet in op continuïteit, groei en tewerkstelling binnen vijf pijlers: Blauwe EconomieBulk & ProjectcargoCruises & Roll-on roll-offCirculaire Industrie en de Visserijsector. Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitsstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.

Over DEME

DEME is een wereldleider in de gespecialiseerde domeinen van baggeren, oplossingen voor de offshore energie-industrie, infra-mariene en milieuwerken. Het bedrijf kan bouwen op meer dan 140 jaar knowhow en loopt voorop in innovatie en nieuwe technologieën. DEME's visie: werken aan een duurzame toekomst door oplossingen te bieden voor wereldwijde uitdagingen zoals een stijgende zeespiegel, een groeiende bevolking, vermindering van de CO2-uitstoot, vervuilde rivieren en bodems en de schaarste aan natuurlijke hulpbronnen.

Share