Start renovatie en herbestemming Stapelhuis Entrepot

Stapelhuis Entrepot - aftermovie

Vernieuwd Stapelhuis Entrepot zal bedrijven actief in watergebonden activiteiten naar Haven Oostende brengen.

Haven Oostende bouwt aan de toekomst! Dit is de slogan waarmee Haven Oostende de officiële start aankondigt van de renovatie van het Stapelhuis Entrepot. Het gebouw, gelegen aan de Oostkaai van het Vlotdok, werd in 1908 opgetrokken in monumentale neoclassicistische stijl. Nadat de bouwvergunning goedgekeurd werd voor de renovatie en herbestemming van het historische gebouw, start Artes Group op 15 november 2021 met de werken op het terrein.

Van drie naar vijf verdiepingen

De vier gevels worden volledig gerestaureerd en binnen wordt alles volledig vernieuwd. Momenteel zijn er drie verdiepingen (-1, 0 en 1). Er komen twee verdiepingen bij (2 & 3). De bruto-oppervlakte wordt 3417m². De bedrijfsruimtes worden casco afgewerkt, zodat de bedrijven die er zich vestigen, hun eigen indeling kunnen bepalen. De bovenste verdieping (490m² netto-oppervlakte) wordt wel volledig ingericht met onder andere een seminarieruimte. Het uitzicht op de havengeul wordt fenomenaal. De expressieve dakconstructie zal het monument versterken en opwaarderen tot een architecturaal meesterwerk.

Uniek project op unieke ligging

Het is een uniek project waarin toekomst, heden en verleden samensmelten tot één geheel. In nauw overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed ontwikkelde het havenbestuur samen met toparchitecten LMS Vermeersch een doordacht plan. Het gebouw krijgt een economische bestemming en behoudt de link met de maritieme bedrijvigheid.

Een unieke ligging, perfect ontsloten, naast het water en met een moderne invulling in een historisch kader. Dit staaltje toparchitectuur wordt in de loop van 2023 de thuisbasis van innovatieve bedrijven die zullen meebouwen aan de toekomst van Haven Oostende.

Start Stapelhuis Entrepot Start Stapelhuis Entrepot Start Stapelhuis Entrepot Start Stapelhuis Entrepot

”Dankzij de constructieve samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed kunnen we dit historisch gebouw een moderne en economische invulling geven. Wij zetten vanaf 2022 de bedrijfsruimtes actief in de markt en zoeken bedrijven met watergebonden activiteiten. De unieke ruimtes, gelegen naast het water zijn uiterst geschikt voor deze bedrijven. Dit zal een nieuwe boost geven aan de werkgelegenheid in de regio.”

“Dit project is een opwaardering van de volledige site rond het Vlotdok. Het naastliggende Douanegebouw en het Havenkapiteinsgebouw werden eerder dit jaar grondig gerenoveerd. Het bewijst dat de zorg voor het patrimonium hand in hand kan gaan met de toekomstvisie van Haven Oostende.”

“Deze architecturale parel wordt een echte landmark in onze Stad aan Zee. De haven is ons historisch hart, maar ook onze toekomst. Deze nieuwe invulling zal de maritieme bedrijvigheid in Oostende ten goede komen.”

“Het Stapelhuis Entrepot is een voorbeeldproject voor het erfgoedbeleid in Vlaanderen. Erfgoedzorg moet gepaard gaan met een innovatieve benadering van de erfgoedlocatie. In dit project vallen alle puzzelstukken in elkaar: dit gebouw wordt geherwaardeerd vanuit de historische context en interageert met het beleid van Haven Oostende. Zo loodsen we met een eigentijdse tijdslaag ons onroerend erfgoed de toekomst in.”

Over Haven Oostende

Haven Oostende zet in op continuïteit, groei en tewerkstelling binnen vijf pijlers: Blauwe EconomieBulk & ProjectcargoCruises & Roll-on roll-offCirculaire Industrie en de Visserijsector. Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitsstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.

Delen