Stapelhuis Entrepot officieel ingehuldigd na 2 jaar renoveren

Aftermovie

Haven Oostende bouwt aan de toekomst!

Met deze slogan kondigde Haven Oostende in oktober 2021 de officiële start aan van de renovatie en restauratie van Stapelhuis Entrepot. Een bijzonder project waarin toekomst, heden en verleden samensmelten tot één geheel. Op woensdag 18 oktober 2023 werd het unieke gebouw officieel ingehuldigd in aanwezigheid van prominenten uit zowel het politieke landschap als de bedrijfswereld.

Van drie naar vijf verdiepingen

Na 2 jaar renoveren en restaureren door Artes Group zijn de werken aan Stapelhuis Entrepot, gelegen aan de Oostkaai van het Vlotdok. De binnenkant van het gebouw werd volledig afgebroken en de gevels werden volledig gerestaureerd.

“Wij hebben niet enkel een passie voor maritiem erfgoed, met de renovatie houden wij ook het patrimonium in eigen portefeuille. Dit alles met het oog op maritieme tewerkstelling. De opvallende bovenbouw zet dat alles extra in de verf. Wij danken daarbij Agentschap Onroerend Erfgoed voor het vertrouwen. De oppervlakte van het gebouw werd verdubbeld met de bouw van een volwaardige benedenverdieping en een bovenbouw met twee bouwlagen. De bovenste verdieping werd volledig ingericht met onder andere een seminarieruimte met een fenomenaal uitzicht op de haven.”

Minister-president in hologram

Opvallend was de aanwezigheid van minister-president Jan Jambon tijdens de officiële inhuldiging via een hologram. Door de combinatie van realiteit en digitaal leek het alsof de minister-president in de box daadwerkelijk in de ruimte aanwezig is. Een buitengewoon aspect dat meteen ook de nadruk legt op innovatie binnen Stapelhuis Entrepot en een unieke mogelijkheid bood voor minister-president Jambon om de inhuldiging bij te wonen.

“Met vijf verdiepingen wordt het architecturaal meesterwerk dat het nieuwe Stapelhuis Entrepot is, de thuisbasis voor innovatieve bedrijven. Voor het vele schitterende werk dat werd geleverd, verdienen Haven Oostende en het havenbestuur dan ook een pluim.”

Een boost voor de tewerkstelling

Stapelhuis Entrepot, een staaltje toparchitectuur dat werd ontworpen door LMS Architecten, biedt een waaier aan opportuniteiten en wordt zo de thuisbasis van innovatieve bedrijven die zullen meebouwen aan de toekomst van Haven Oostende. Vanaf begin november 2023 zal TM Edison als eerste haar intrek nemen in Stapelhuis Entrepot. TM Edison is de tijdelijke maatschappij tussen 2 partners Jan De Nul en DEME. Zij kiezen Haven Oostende als thuisbasis voor de bouw van het Prinses Elisabeth Eiland.

“Haven Oostende investeert zwaar in haar patrimonium. Dat dit tot successen leidt zowel architecturaal, financieel en qua tewerkstelling wordt met dit project bewezen.”

“Stapelhuis Entrepot is een architecturale parel. Een echte landmark in onze Stad aan Zee. De haven is ons historisch hart, maar ook onze toekomst. Deze nieuwe invulling zal de maritieme bedrijvigheid in Oostende ten goede komen.”

Haven Oostende

Haven Oostende zet in op  continuïteit, groei en tewerkstelling binnen vijf pijlers: Blauwe Economie, Lift-on Lift-off & Bulk & Project Cargo, Cruises & Roll-on-roll-off, Circulaire Industrie en de Visserijsector. Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.

Share