Vlaamse Havendag 2023 - Haven Oostende

Ontdek op 7 mei Haven Oostende!

Op zondag 7 mei is er de Vlaamse Havendag! In samenwerking met de Vlaamse Overheid openen de havens van Oostende, Gent en Antwerpen – Brugge hun deuren voor het grote publiek van 10 tot 17 uur.

Het centrale thema van de Vlaamse Havendag is ‘innovatie’. Haven Oostende bouwt daarom in haar wetenschappelijke hart, namelijk Ostend Science Park, een centrale hub waar jong en oud een unieke blik achter de schermen krijgen, kunnen genieten van verschillende animaties en proeven van (innovatieve) catering.

Beleef samen met je gezin een leuke tijd tijdens Havendag Oostende!

Er is vrije toegang.

Locatie

De havendag in Oostende vindt plaats in ‘Ostend Science Park’, langs de Esperantolaan in de achterhaven van Oostende. Haven Oostende, Universiteit Gent en POM West-Vlaanderen lanceerden het wetenschapspark in 2020. Het doel? Bedrijven en onderzoekers samenbrengen die actief zijn in de blauwe economie, de economische activiteiten die verbonden zijn aan zeeën, oceanen en kusten. Het centrale punt van innovatie dus!

Adres GPS: Ostend Science Park - Wetenschapspark 1, 8400 Oostende

Bereikbaarheid

Fiets

We moedigen je aan om met de fiets naar Ostend Science Park te komen! Er zal een grote fietsenstalling met enkele oplaadpunten aan de ingang van het Wetenschapspark aanwezig zijn.

Auto

Kom je toch liever met de auto? Er worden speciaal voor de Vlaamse Havendag extra parkings voorzien, deze bevinden zich allemaal in het Wetenschapspark. Volg in de buurt van het evenement de signalisatie en de aanwijzingen van de stewards.

Openbaar vervoer

Wanneer je kiest voor het openbaar vervoer zijn er verschillende mogelijkheden. Wens je te komen met de trein? Check dan de mogelijkheid om een Bluebike te huren vanaf het station naar Ostend Science Park (ongeveer 25 minuten). Liever met de bussen van De Lijn? Helaas zijn er geen haltes in de buurt. De dichtstbijzijnde halte bevindt zich in de Stationsstraat te Zandvoorde, waarna het nog 45 minuten wandelen is. Dit is de reden waarom Haven Oostende shuttlebussen zal voorzien.

Shuttlebus

Wens je gebruik te maken van een shuttlebus? Vink deze keuze mee aan tijdens je gratis inschrijving voor de Havendag. Uit elke wijk van Oostende zal op een vast tijdstip een shuttlebus vertrekken richting Ostend Science Park. De wijken waaruit de bus vertrekt zijn: Raversijde, Mariakerke Nieuwe Koers, Stene, Westerkwartier Vlaams Plein, Centrum, Konterdam Meiboom, Vuurtoren en Zandvoorde.

WIJK OPSTAPPLAATS ADRES
Raversijde Parking Luchthaven Oostende Nieuwpoortsesteenweg 887
Mariakerke Nieuwe Koers* Parking Luchthaven Oostende Nieuwpoortsesteenweg 887
Stene Sportpark De Schorre Sportparklaan 1
Westerkwartier Vlaams Plein* VTI Oostende Stuiverstraat 108
Centrum Bus parking Mercatorlaan Mercatorlaan 15
Konterdam Meiboom OC Schaperye Steenovenstraat 86
Vuurtoren Sporthal Spuikom Dokter Eduard Moreauxlaan 1
Zandvoorde Zwaantjes Roller club Engellaan

 

* Wegens hinder paracycling is uw opstapplaats gewijzigd

Belevingsdorp

In het wetenschapspark vind je een heel belevingsdorp voor zowel de kleine als de grote matrozen! Binnenkort komt het volledige grondplan online! Graag maken we je alvast warm voor een aantal activiteiten! Enkel voor de unieke voordracht door CEO Dirk Declerck vragen we om je op voorhand in te schrijven (samen met je algemene inschrijving). De andere activiteiten zijn volledig vrij toegankelijk!

haven oostende estuaire vaart

Unieke voordracht over Haven Oostende

Haven Oostende is een industriële haven met focus op toegevoegde waarde en tewerkstelling. Wist je dat jaarlijks 1.2 miljoen zand en grind wordt ontgonnen op zee en per schip aangevoerd wordt naar de diverse terminals in Haven Oostende? En dat in het Oostendse havengebied bijna 10 000 mensen worden tewerkgesteld?

Dit en nog veel meer wordt op een interactieve manier aan jou toegelicht tijdens de Vlaamse Havendag door CEO Dirk Declerck! Kom luisteren naar een unieke voordracht over Haven Oostende om 11:00, 13:00 of 14:30 en ontdek het dagelijkse reilen en zeilen van deze motor van tewerkstelling!

Onderzoeksschip Simon Stevin

Ben je gebeten door techniek, geboeid door het water of wil je gewoon weten wat er aan boord van een schip gebeurt? Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust en het Vlaams Instituut voor de Zee geven je een unieke kans om een hoogtechnologisch vaartuig te bezoeken. Kom langs en ontdek alles over het zeewetenschappelijk onderzoeksschip Simon Stevin.

Simon Stevin
Kindergrime

Kindergrime

Bezoek de Vlaamse Havendag volledig in stijl! Denk aan glitters, leuke kleuren of een stoer ooglapje. Kinderen worden omgetoverd tot hun favoriete held, een stoere piraat of een schattige matroos.

Belevingsruimte voor de kleine matrozen!

Terwijl de gezinsleden van de kleine matroos aan het genieten zijn van een hapje en drankje in de foodtruck-zone, kunnen de allerkleinsten zichtzelf uitleven op het kinderspringkasteel! Liever stoere zandkastelen bouwen? Of je laten schminken als een mooie prinses? Dat en nog veel meer is te ontdekken in deze ruimte!

Kleine matrozen
MOC

Maritiem Onderzoekscentrum

Het Maritiem Onderzoekscentrum (MOC) van het Waterbouwkundig Laboratorium doet onderzoek naar de invloed van golven, getijden en wind op schepen en constructies in zee. De testresultaten spelen een belangrijke rol bij het toegankelijk houden van onze havens voor steeds grotere schepen. Tijdens de Havendag kun je kennismaken met enkele ultramoderne installaties zoals de Sleeptank, waaraan het MOC onderdak biedt. 

Bekijk Haven Oostende vanuit de hoogte

Bekijk Haven Oostende vanuit de lucht op maar liefst 22m hoogte! Een hoogtewerker met veiligheidsharnas zal de grote matrozen een unieke belevenis geven.

luchtfoto
Boeien

Educatieve workshops

Een volledige zone zal ingericht worden met diverse educatieve workshops voor zowel de grote matrozen als het volledige gezin!

Doe mee aan het toffe familiespel en kom spelenderwijs alles te weten over de scheepvaartbegeleiding! Liever een duik nemen in de onderwaterwereld? Op de Havendag organiseert Horizon Educatief ‘DIY Aquadrones’: een workshop waarbij je via trial & error leer je hoe je een echte onderwaterdrone moet besturen. Horizon Educatief vzw is een organisatie die iedereen zot van de zee wil maken door speelse en ervaringsgerichte activiteiten te organiseren, met de zee als grootste inspiratiebron.

Vaar virtueel mee op zee!

Ben je nieuwsgierig naar hoe die grote containerschepen in de haven geraken? De Noordzee is één van de drukst bevaren wateren ter wereld. Om het scheepvaartverkeer veilig en vlot te laten verlopen, slaan heel wat partijen de handen in elkaar. Ondersteuning gebeurt op afstand aan wal terwijl de loodsen op volle zee aan boord stappen om de kapiteins bij te staan in hun navigatie naar de haven. We leggen het je graag verder uit! En meer zelfs, vaar gewoon zelf even virtueel mee! Dan zie je het meteen met eigen ogen hoe een loods aan boord van een schip klautert. 

VR beleving
Wim Opbrouck

Groot podium

Geniet van diverse activiteiten op het groot podium! Geniet om 11:45 van een show gebracht door meneer Stoffel zowel voor groot en klein! Een zotte show met leuke muziekjes, grappen, grollen en magie! Laat je meevoeren in de wereld van de geniaal gekke en grappige Meneer Stoffel. Hij heeft ons alvast beloofd om enkele geheimen van de haven op jullie los te laten …

Om 15:30 treedt Wim Opbrouck en band op! Wim Opbrouck heeft heel weinig introductie nodig. Rasacteur, presentator maar ook zanger: Wim is van alle markten thuis. Zo vind je hem doorheen de festivalzomer geregeld op verschillende podia. Op de Havendag komt hij jullie met zijn band in de late middag entertainen. Wim heeft een speciale band met de haven. Zo bracht hij een ode aan de haven van Oostende met zijn ‘Havenlied. En hij is de bezieler van het Instituut voor Onderzoek van de Betovering der Zeeën, waarmee hij een aantal straffe plannen heeft.

Tussen de shows door zorgt DJ Sir Jacobs voor de juiste sfeer! Aron is geboren en getogen aan de Belgische kust. De jonge dj uit Oostduinkerke is gekend voor zijn hedendaagse eclectische stijl en draaide onder andere al bij Studio Brussel en op Tommorowland. 

Maak kennis met OffShoreWind4Kids

Leer samen met het gezin meer over de basisprincipes van windenergie! Bouw zelf een Wind4Kids-turbine met meetapparatuur en test het onmiddellijk op het water! Een activiteit dat zorgt voor een leuke tijd samen!

Offshorewind4kids
Jobs multitech

Jobs in de kijker!

Wist je dat de bedrijven in Haven Oostende een waaier aan boeiende jobs te bieden hebben? We stellen je graag de verschillende functies voor en brengen je wegwijs binnen de diverse mogelijkheden. Kom tijdens de Vlaamse Havendag te weten welke jobs er allemaal zijn en ontdek de vacatures!

Maak een blijvende herinnering in de photobooth!

Liever een foto vanuit een kraan of toch vanop het water? Alles is mogelijk met deze aanwezige greenkey! Kies jouw favoriete achtergrond en neem jouw foto onmiddellijk mee naar huis! Liever delen op social media? Geen enkel probleem! Je krijgt ook de mogelijkheid om deze foto digitaal te ontvangen!

photobooth vlaamse havendag
quinten bossche en emma plasschaert

Maak kennis met de sportambassadeurs van Haven Oostende

Het maatschappelijk kader waarin Haven Oostende beweegt, heeft ook een sportief kantje. Er is een samenwerking met twee sportambassadeurs die de boodschap van Haven Oostende over het belang van Veiligheid, Gezondheid en Milieu uitdragen. Quinten Bossche, meervoudig Europees en wereldkampioen jetski en Emma Plasschaert die twee keer wereldkampioen zeilen laser radial werd en een vierde plaats behaalde op de Olympische Spelen in Tokio ontmoeten je graag tijdens de Vlaamse Havendag!

Train je brain met 4Brain vzw

Haven Oostende neemt diverse initiatieven ten voordele van de non-profitorganisatie 4Brain vzw! 4Brain vzw heeft als doel het brede publiek te informeren hoe je brein gezond te houden, te sensibiliseren over hersenaandoeningen en de levenskwaliteit van patiënten met een hersenaandoening te verbeteren. Ben je benieuwd hoe je je brein gezond kan houden? Prof. Dr. Kristl Vonck en haar team geven een demonstratie en toelichting bij het nemen van een EEG (elektro-encefalogram).

EEG 4brain vzw
mini werf werken in haven oostende

Ontdek de mini-werf!

Werken in Haven Oostende betekent ook soms het besturen van grote werktuigen! De allerkleinsten kunnen een leuke tijd beleven in de mini-werf! Toffe foto’s gegarandeerd!