Noors bedrijf Columbi Salmon kondigt mega investering aan in Haven Oostende

Columbi Salmon is een toonaangevend Noors bedrijf met meer dan 100 jaar ervaring in het kweken van zalm. In 2021 vestigt een productieafdeling van Columbi zich op industrieterrein Plassendale 1 in Haven Oostende. In totaal wordt 13.5 ha ingenomen.  De kweekmethode die op het terrein uitgebouwd wordt, is een unicum in Europa. De totale investering bedraagt € 150 miljoen euro en zal resulteren in 80 – 100 directe jobs.

Atlantische zalm

Columbi Salmon zal Atlantische zalm kweken (van ei tot een volwassen zalm) in tanks die op het land staan. Dit wordt de grootste Atlantische zalmkwekerij ‘on shore’ in Europa. In 2023 willen ze volledig operationeel zijn en jaarlijks 15.000 ton Atlantische zalm kweken.

Wij kozen Haven Oostende omdat zij onze businessnoden onmiddellijk begrepen. Ze hebben snel geanticipeerd en een adequate oplossing voorgesteld. Deze perfecte locatie komt voor ons perfect op tijd.

Positieve kentering

De acht oprichters hebben ruime ervaring in marine technologie én in de financiële sector. Door dichter bij de consumptiemarkt te produceren, vermindert de CO2-uitstoot drastisch. Ten tweede wordt de visafvalstroom gebruikt voor de productie van biogas. Dat biogas in combinatie met zonne-energie zal 35% van de elektriciteitsvraag van het bedrijf dekken. Ten derde wordt een aquaponic systeem uitgerold. Hierbij wordt hydrocultuur en aquacultuur gecombineerd in een ecologisch evenwicht.

Met de komst van Columbi Salmon zullen 80 tot 100 directe jobs en zo’n 100 indirecte jobs gecreëerd worden in Oostende. Het feit dat Columbi Salmon focust op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van de zalmproductie ligt volledig in lijn met onze toekomstvisie. Nu ook de Marine haar mijnenbestrijdingsactiviteiten uitbreidt in Oostende kunnen we van een verdere positieve kentering van de haven spreken.

Blauwe Economie

Deze investering kadert volledig in het verhaal van de Blauwe Economie, één van de speerpunten waarop Haven Oostende focust.

Columbi Salmon is na Eca Robotics, Renasci en West Recycle het vierde bedrijf dat Haven Oostende aantrekt in anderhalf jaar tijd. Het bewijst dat Haven Oostende een unieke zakenpartner is die bedrijven met watergebonden activiteiten actief faciliteert en de gepaste omkadering biedt. In dit geval zal er ook een nauwe samenwerking met Ostend Science Park en UGent zijn. 

Haven Oostende

Haven Oostende zet in op continuïteit, groei en tewerkstelling binnen vijf pijlers: Blauwe Economie, Bulk & Project Cargo, Cruises & Roll-on roll-off, Circulaire Industrie en de Visserijsector. Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitsstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.

Share