Haven Oostende bestelt walstroomkasten voor vissersschepen

Haven Oostende bestelt walstroomkasten voor vissersschepen

Haven Oostende heeft bijkomende walstroomkasten voor het vernieuwde gedeelte van de Hendrik Baelskaai besteld. De walstroomkasten die nu geplaatst worden beantwoorden aan alle technische en veiligheidsvereisten en kunnen daadwerkelijk gebruikt worden door vissersschepen. Tegelijkertijd levert Haven Oostende hiermee opnieuw inspanningen in het kader van veiligheid, gezondheid en milieu.

Door het gebruik van een walstroomkast kunnen aangemeerde schepen in onder andere de visserij en binnenvaart hun dieselgeneratoren stilleggen en elektriciteit vanaf de wal afnemen. Op die manier zorgen ze voor minder CO2-uitstoot. Minder CO2-uitstoot is goed voor het klimaat. Daarnaast kunnen de vissersschepen beroep doen op een alternatief voor de huidige dure brandstofprijzen.

De walstroomkasten zullen eind juni 2022 geïnstalleerd worden. Voor de elektrische voorzieningen zal Haven Oostende beroep doen op Equans (het voormalige Engie Solutions) en Techelec, specialist in elektrische oplossingen voor de maritieme sector.

Deze investering sluit aan bij eerdere inspanningen om hernieuwbare energie te promoten, zoals de acquisitie van de REBO zwaarlastterminal die gespecialiseerd is in de opslag, pre-assemblage en verscheping van onder andere onderdelen van windturbines, de nieuwe parking met 56 elektrische laadplaatsen, de aanwezige zonnepanelen en de Xant windturbine.

“De visserijsector heeft haar plaats in Oostende, nu en in de toekomst. Deze investering die het mogelijk maakt voor de vissers om walstroom af te nemen, kadert hierin.”

“Met de walstroomkasten kunnen schepen aan wal hun dieselgeneratoren stilleggen en ter plaatse elektriciteit afnemen. Dit is positief voor het klimaat én voor de buurtbewoners. De oppervlakte in Oostende is beperkt. Slimme maatregelen in de stad zijn belangrijk om samenleven mogelijk te maken.”

“We moeten spaarzaam omspringen met grondstoffen zodat komende generaties alle kansen krijgen. Met de bestelling van deze walstroomkasten neemt Haven Oostende opnieuw stappen in het verduurzamen van de omgeving ten voordele van het leefmilieu en het klimaat. We stimuleren en faciliteren een schone scheepvaart zodat een Duurzame Haven ontstaat. De walstroomkasten passen perfect in deze strategie.”

“Als vertegenwoordiger van de rederscentrale ben ik zeer tevreden dat deze oplossing er komt.”

Haven Oostende

Haven Oostende zet in op continuïteit, groei en tewerkstelling binnen vijf pijlers: Blauwe Economie, Bulk & Project Cargo, Cruises & Roll-on-roll-off, Circulaire Industrie en de Visserijsector. Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitsstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.

Share