Drempel voor stormvloedkering via Haven Oostende naar Nieuwpoort gebracht

De Tijdelijke Handelsvennootschap Herbosch-Kiere – Jan De Nul bouwt in opdracht van de Vlaamse Overheid – Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) een beweegbare stormvloedkering in de havengeul van de IJzer aan de haven van Nieuwpoort, net naast het Paul Orbanplein. De volgende stap in het bouwproces is het plaatsen van een drempel tussenin. Die drempel werd gebouwd op een afzinkponton te Kallo en zo naar de haven van Oostende gesleept tijdens het Paasweekend. Met succes. In de haven van Oostende wordt de drempel hijsklaar gemaakt en uiteindelijk via de Matador, een bok of drijvende kraan, naar Nieuwpoort gebracht op woensdag 20 april.

Een stormvloedkering is een waterbouwkundige constructie die bij stormvloed of springtij moet verhinderen dat er een grote hoeveelheid water de monding van een rivier of zeearm instroomt, en is dus gebouwd om zo overstromingen te vermijden. De stormvloedkering bestaat uit een beweegbare stalen kering die om een horizontale as roteert en verdiept geparkeerd ligt in een betonnen drempel op de bodem van de IJzer. De drempel verbindt de twee landhoofden met elkaar en deze geeft ook voldoende toegang voor personen, kabels en leidingen van het ene landhoofd naar het andere.

De drempel voor Nieuwpoort, een constructie van 42.7 m lang, 23.5 m breed en 5 m hoog,  werd gebouwd op een daarvoor voorzien afzinkponton in Kallo. Van Kallo werd het gesleept naar Oostende waar de betonnen drempel hijsklaar gemaakt wordt in de voorhaven. Belangrijk voor het hijsen is dat er hoog water is aangezien dit onder water gebeurt. Tot slot wordt de drempel deze avond via de Matador naar Nieuwpoort gebracht.

Haven Oostende

Haven Oostende zet in op  continuïteit, groei en tewerkstelling binnen vijf pijlers: Blauwe Economie, Bulk & Project Cargo, Cruises & Roll-on-roll-off, Circulaire Industrie en de Visserijsector. Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.

Share