Belgische pioniers in hernieuwbare offshore energie zetten mee de schouders onder de tweede North Sea Summit in Oostende

De tweede North Sea Summit die doorgaat op initiatief van de Belgische federale regering, heeft ook een belangrijk industrieel luik dat ondersteund wordt door 7 Belgische bedrijven en federaties. Het gaat om de netbeheerders Fluxys en Elia, de waterbouwspecialisten DEME en Jan De Nul, het Belgian Offshore Platform, de Belgische werkgeversorganisatie voor technologiebedrijven Agoria en Haven Oostende. Zij ontvangen op maandag 24 april 2023 de CEOs van 100 Europese topbedrijven die actief zijn in hernieuwbare offshore energie. Tijdens twee rondetafel-gesprekken gaan ze samen met de nationale en Europese beleidsmakers in debat over de toekomst van de Noordzee.

Grootste coalitie ooit over energie in de Noordzee

De North Sea Summit in Oostende is de opvolger van de Deense Esbjerg Conferentie (mei 2022) en heeft de ambitie om van de Noordzee de nieuwe groene energiecentrale van Europa te maken. Door beter samen te werken, te versnellen en in te zetten op innovatie kan de Europese offshore-industrie haar wereldwijde koppositie versterken en sneller bijdragen aan een energiesysteem dat duurzamer, betaalbaarder en onafhankelijker is. 

Op initiatief van de Belgische federale overheid wordt de aanvankelijke Esbjerg groep uitgebreid van 4 (België, Nederland, Duitsland en Denemarken) naar 9 landen (Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, Noorwegen en Luxemburg). Samen met de industrie wordt in Oostende zo de grootste coalitie ooit opgezet over energie in de Noordzee.

Debat met 100 Europese topbedrijven

De North Sea Summit in Oostende ontvangt immers niet alleen nationale en Europese toppolitici. Op initiatief van de Belgische federale regering worden ook 100 CEOs van industriële topbedrijven uitgenodigd.

De volledige waardeketen is vertegenwoordigd. Het gaat om ontwikkelaars en investeerders van windparken; fabrikanten van windturbines, elektrolysers, funderingen en andere componenten; EPC-aannemers; scheepsexploitanten; havens en netbeheerders.  Ze zijn allen essentieel voor het bouwen, integreren en uitbaten van hernieuwbare offshore energie in ons energiesysteem.  

De industrie worden ontvangen op een aparte locatie en heeft een eigen programma dat op twee momenten overlapt met de politieke agenda.

Zo is er bij de start van de conferentie onmiddellijk een rondetafelgesprek met de aanwezige ministers van Energie en met Europees commissaris Kadri Simson. Aan het eind van de namiddag komen ook de staats- en regeringsleiders langs en Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese commissie. Zij gaan samen met de industrie in debat over de toeleveringsketen en competitiviteit, versterkte Europese samenwerking, investeringen in netinfrastructuur, innovatie en de versnelde uitbouw van offshore hernieuwbare energie. Voortbouwend op de conferentie in Esbjerg is er ook aandacht voor de uitbouw van groene waterstof.

7 Belgische partners

Voor de ontmoeting met de Europese industrie heeft de Belgische overheid een partnerschap opgezet met 7 Belgische bedrijven en federaties die een belangrijke stempel drukken op de ontwikkeling van hernieuwbare offshore energie in de Noordzee en ook ver daarbuiten. Hun vertegenwoordigers zullen dan ook een prominente stem hebben tijdens de rondetafelgesprekken.

“Havens zijn essentiële knooppunten in de toeleveringsketens van de offshore windturbine industrie. Havens waarvan de bijdrage aan de diversificatie van de energievoorziening en de versnelling van hernieuwbare energie een hoofdactiviteit is, moeten op passende wijze worden erkend en deel uitmaken van het Europese vervoersinfrastructuurnetwerk."

“De Noordzee wordt de motor van de Europese economie. Dat lukt alleen als we daarvoor de nodige infrastructuur ontwikkelen die er anders zal uitzien als vandaag. Het toekomstige offshore net heeft nieuwe innovaties nodig zoals hybride interconnectoren (interconnectoren die windparken integreren) en energiehubs zoals het eerste artificiële eiland dat we bouwen in de Belgische Noordzee."

“Een evenwichtig systeem van elektrificatie en waterstof in de Noordzee is de weg vooruit.  Waterstof kan ook worden opgeslagen om de energievoorziening op middellange tot lange termijn veilig te stellen. Daarnaast zijn er koolstofverwijderingstechnologieën nodig om onvermijdelijke emissies van industriële processen op te vangen. De Noordzee heeft veel uitgeputte olie- en gasreservoirs en waterhoudende grondlagen die gebruikt kunnen worden voor de permanente opslag van CO2."

“De industrie staat klaar om zo veel mogelijk Noordzeewind om te zetten in duurzame energie voor burgers en bedrijven.  Wij vragen aan de staats-en regeringsleiders en aan de voorzitter van de Europese Commissie om versneld werk te maken van een robuust wettelijk kader. Dat is nodig om investeringen in productie, transport en opslag van Noordzee-energie aan te trekken.”

“Door onze kennis, expertise en ambities te bundelen, kunnen wij als Belgische en Europese offshore-industrie een leidende rol opnemen in het versnellen van de energietransitie, het stimuleren van de energiezekerheid, het verankeren van de industrie in Europa en het versterken van de Europese voorsprong in offshore technologie. Om hier succesvol in te zijn is het echter belangrijk om dringende noden aan te pakken rond de toeleveringsketen, human resources en de capaciteit om de ambities met succes te realiseren."

“Terwijl we geconfronteerd worden met geopolitieke volatiliteit heeft de offshore energiesector nood aan een stabiel investeringsklimaat op lange termijn. Wij zijn pioniers en wereldleiders in onze sector maar de Europese toeleveringsketen (onderdelen van windparken, installatieschepen, etc.) moet versterkt worden zodat we een gegarandeerde aanvoer hebben aan concurrentiële prijzen. Het is ook essentieel dat er een gezond vergoedingsmechanisme komt voor offshore windparken dat zowel de consumenten als de toeleveringsketen beschermt."

“De Europese offshore-energiesector beschikt over de knowhow en de mogelijkheden om de energietransitie te helpen realiseren, Europa energieonafhankelijker te maken en deze activiteiten in Europa te verankeren. DEME is daarvan een toonvoorbeeld en is uitermate goed gepositioneerd om de innovatieve oplossingen te blijven leveren die nodig zijn voor deze groene toekomst. Deze North Sea Summit is van belang om de kansen te belichten, maar ook om de uitdagingen en de randvoorwaarden te formuleren die moeten worden aangepakt om deze doelstellingen te verwezenlijken."

Overzicht van de Europese industrie en federaties die deelnemen in Oostende

Uit België

Port Oostende, John Cockerill, DEME, Jan De Nul, Besix, Smulders, Sibelco, Parkwind, Fluxys, Elia, ArcelorMittal, Solvay, Ackermans & van Haaren, North Sea Port, Port of Antwerp-Bruges, Agoria, Belgian Offshore Platform, Otary en Virya.

Uit Denemarken

Vestas, NKT Group, Ørsted, Energinet, Copenhagen Infrastructure Partners, Port of Esbjerg, Green Power Denmark, Haldor Topsoe, Maersk, Dansk Industri, Dansk Erhverv, Danske Rederier en DSV

Uit Frankrijk

Nexans, Chantiers de l’Atlantique, Louis Dreyfus Armateurs, Eiffage, Port du Havre, Alstom, Engie, EDF, TotalEnergies, RTE, GRTgaz, EVOLEN, France Énergie Éolienne, McPhy, Port de Saint-Nazaire en Port de Dunkerque

Uit Duitsland

Linde, Siemens Gamesa, RWE, OGE, GASCADE, 50Hertz, Amprion, BASF, ThyssenKrupp, BWO, EnBW, Iberdrola Germany en KfW

Uit Ierland

XOCEAN, Electricity Supply Board, Mainstream Renewable Power, Simply Blue Group, SuperNode, MaresConnect, EirGrid, Enterprise Ireland, Temporis en Wind Energy Ireland.

Uit Nederland

NWEA, IRO, Van Oord, Sif, TenneT, Gasunie, Port of Rotterdam, Eneco, GBM Works en Huisman

Uit Noorwegen

Aibel, Fred. Olsen Windcarrier, Aker Solutions, Equinor, Statkraft, Statnett, NVE, DNV, NorSea/ Wilhelmsen en Norge Mining

Uit het Verenigd Koninkrijk

Shell, BP, SSE, National Grid Ventures, ScottishPower, Associated British Ports, Energy UK, Renewables UK, Catalyst Technologies, The Crown Estate, National Gas en INEOS.

Europese organisaties

WindEurope, Clean Hydrogen Partnership, European Sea Ports Organisation, Europacable, EIB, WWF en Renewables Grid Initiative

Share