loading

Show info

A.G. Port of Oostende
Slijkensesteenweg 2
8400 Oostende (Belgium)

Published  Wed, 07/19/2017 - 08:59

Kriegers Flak

Sinds mei 2017 bepalen drie grote kranen de skyline van Oostende. Ze staan op de REBO-terminal in Haven Oostende en worden ingezet voor de constructie van twee funderingen voor transformatorstations voor een windpark in de Baltische zee. 

Kriegers Flak Offshore Windpark is een 600 MW offshore windpark in de Deense Baltische Zee, samen met het ‘Combined Grid Solution interconnector project’, hebben Energinet.dk en 50Hertz Transmission GmbH het EPCI contract voor 2 Gravity Based Foundations (GBF)  toegekend aan de Joint Venture Iemants – Jan De Nul.

Iemants vervoegt Jan De Nul Group voor de engineering, constructie en installatie van 2 Gravity Based Foundations (fundaties op basis van zwaartekracht) voor 2 offshore substations, beide dienend voor het toekomstige Kriegers Flak Offshore Windpark alsook voor de interconnectie tussen het Deense en Duitse energienet. Het interconnectie project wordt gefinancierd door het European Energy Programme for Recovery. 

Het windpark bestaat uit twee delen, elk met zijn eigen substation. Kriegers Flak A, het westelijke deel, zal een totale capaciteit hebben van 200 MW. Het oostelijke deel, Kriegers Flak B, zal een totale capaciteit van 400 MW hebben. 

Jan De Nul Group is verantwoordelijk voor het ontwerp, constructie, transport en installatie van de GBF’s, terwijl Iemants  zorgt voor het design, fabricage en transport van de stalen buizen en platformen die geplaatst zullen worden bovenop de GBF’s. De staalconstructies zullen gebouwd worden in de Iemants’ faciliteiten in België.

De GBF’s worden gebouwd op het ponton BoaBarge, gelegen op de REBO-kaai in de haven van Oostende (België), en gesleept worden naar de Baltische Zee. In Denemarken zal Jan De Nul’s kraanponton Gian Lorenzo Bernini en het rotsinstallatieschip Adhémar de Saint-Venant zorgen voor het graafwerk voor de funderingsput en voor de installatie van het grindbed. Eens het ponton met de GBF aankomt in Denemarken, zal het ondergedompeld worden om de structuren te lossen waarop de fundaties geïnstalleerd zullen worden op het grindbed. Ten slotte worden de GBF’s geballast en beschermd door scour installation door middel van de Adhémar de Saint-Venant.

De Gravity Based Foundations zullen offshore geïnstalleerd worden tegen het einde van 2017. De ene zal uiteindelijk 6000 ton wegen en de andere 9000 ton. Tegen 2022, zal het tot op heden grootste offshore windpark van Denemarken CO2-vrije elektriciteit genereren voor ongeveer 600.000 huishoudens.

ENGLISH VERSION: reboostende.be

Article offshorewind.biz

 

Share it: