loading

Show info

Port of Oostende
Slijkensesteenweg 2
8400 Oostende (Belgium)
Privacy Policy - Cookie Policy

Published  Fri, 12/01/2017 - 00:00

Doop hotelschip Esvagt Mercator

MHI Vestas en Esvagt dopen hoogtechnologisch service vaartuig voor de Belgische windparken op zee

Bedrijfsleiders en medewerkers kwamen op 1 december 2017 bijeen in Haven Oostende om het schip de ‘Esvagt Mercator’ te dopen. Het ultra modern vaartuig zal ingezet worden om meer dan 100 offshore wind turbines in de Belgische wateren te onderhouden.

De industrialisatie van Belgische offshore wind – windmolens op zee –  zit in een stroomversnelling. MHI Vestas en Esvagt, beide Deense bedrijven, huldigen daarom vandaag hun nieuwste state-of-the-art service schip in. Het schip krijgt de naam ‘Esvagt Mercator’ en zal ondersteuning bieden voor het onderhoud van 50 windturbines op Nobelwind, het laatst gebouwde windpark voor de Belgische kust, en 55 windturbines op Belwind 1. 

Chief Operations Officer van MHI Vestas, Flemming Ougaard : “Met de inhuldiging van Esvagt Mercator versterken we ons engagement aan de Belgische offshore wind markt en verbeteren we onze expertise in het onderhoud en operationeel houden van de windparken op zee. De samenwerking met Esvagt tijdens het ontwerpproces van dit geavanceerd schip was uitstekend. We kijken er naar uit om de Evagt Mercator in gebruik te nemen vanuit thuisbasis Haven Oostende. Het leasing contract dat over 10 jaar loopt versterkt de vertrouwensband tussen beide bedrijven. Een schip zoals ‘Esvagt Mercator’ is een belangrijke schakel in het verhogen van de dienstverlening en de energieproductie van de windturbines." 

“Esvagt is trots dat het haar partnerschap met MHI Vestas kan verder zetten door het ontwikkelen van uiterst efficiënte en veilige oplossingen voor de offshore wind industrie. We hebben als markleider het gezamenlijk doel om innovatief te zijn en doeltreffende serviceoplossingen aan te bieden voor offshore windparken, " aldus Søren Karas, Chief Commercial Officer bij Esvagt.

Het gloednieuwe, 58 meter lange schip is uitgerust met de meest recente technologie qua energie- en brandstofoptimalisatie. Het zal vanuit Haven Oostende opereren en een thuis zijn voor 36 mensen die telkens twee weken op zee blijven. Het schip is uitgerust met drie ‘safe transfer boats’ ontworpen om de technici veilig van het schip naar de windturbines te brengen. MHI Vestas heeft een ‘operations & maintenance’ afdeling in Oostende waar 65 mensen permanent tewerkgesteld zijn.

Over MHI Vestas Offshore Wind

MHI Vestas Offshore is een joint venture tussen Vestas Wind Systems (50%) en Mitsubishi Heavy Industries* (50%). De focus van het bedrijf is het ontwerp, de productie, de installatie en dienstverlening van windturbines voor de offshore wind industrie. 

www.mhivestasoffshore.com 

Over Esvagt

In 2010 bracht Esvagt de toegewijde Service Operation Vessels (SOV’s) op de toen nog prille offshore windmarkt. De SOV's bieden onderdak aan technici, vrijetijdfaciliteiten, kantoren en conferentiezalen, opslag voor kleine turbinedelen, werkplaatsen, enz. Een uniek kenmerk van de Esvagt SOV is de veilige Safe Transfer Boat STB 12. Deze zorgt voor veilige bemanningswissels en voorziet een flexibel voorraadbeheer van reserveonderdelen. Op die manier wordt het moederschip gevrijwaard van frequente aanlopen in havens en wordt de aanwezigheid in de offshore windparken gemaximaliseerd.

Esvagt, opgericht in 1981, heeft een vloot van meer dan 40 vaartuigen en ongeveer 900 mensen in dienst on- en offshore. 

www.esvagt.com/wind 

Over de ‘Esvagt Mercator’

De 'Esvagt Mercator' is de nieuwste ontwikkeling van ESVAGT's baanbrekende SOV-concept. Verdere technische specificaties in de technische fiche in de persmap.

Over Energy Port of Oostende 

Sinds 2013 opereert MHI Vestas vanuit Haven van Oostende. Het bedrijf startte met 30 mensen die het dagelijks onderhoud van het windpark Belwind (55 turbines) en Northwind (72 turbines) beheerden. Vorig jaar werd Nobelwind (50 turbines) geïnstalleerd, dit windpark zit nu ook in O&M fase (operations & maintenance). In totaal onderhoudt MHI Vestas vandaag 177 turbines vanuit Haven Oostende. Vanaf volgend jaar komt ook Norther (44 turbines) daar bij. Het bedrijf heeft 65 vaste werknemers in dienst in haar Oostendse hub en is momenteel opnieuw aan het aanwerven.
In 2008 heeft AG Haven Oostende de strategisch juiste keuze gemaakt om zich te concentreren op 'Blue Growth', de langetermijnstrategie ter ondersteuning van duurzame groei in de mariene en maritieme sector. Daarom werd o.a. de REBO-terminal ingericht. Deze terminal in de voorhaven beschikt over alle nodige infrastructuur voor de voorbereiding van de installatie en het onderhoud van offshore windparken.

www.reboostende.be 

Bekijk hier de film van de doop en krijg een rondleiding op het schip

 

Share it: