loading

Show info

Port of Oostende
Slijkensesteenweg 2
8400 Oostende (Belgium)
Privacy Policy - Cookie Policy

Published  Wed, 11/29/2017 - 00:00

Bouw gigantische funderingen voor Deens windpark in laatste fase

Jan De Nul Group en de groep Smulders slaan de handen in elkaar voor de bouw van twee gigantische funderingen voor de hoogspanningsstations van het Deense offshore windpark Kriegers Flak. 

De funderingen hebben een gewicht van respectievelijk 10.000 ton en 8.000 ton. Ze worden bovenop een ponton gebouwd op de REBO-terminal in de haven van Oostende. De werken startten in mei 2017. Ze bestaan uit een betonnen basis (de zogenaamde Gravity Based Foundations, of kort GBF) met daarbovenop een stalen structuur. Jan De Nul Group is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de betonnen GBF, terwijl Smulders zorgt voor het ontwerp en de fabricage van de stalen buizen en platformen die erbovenop komen. De staalconstructies werden gebouwd op de werf van Smulders in Hoboken en werden afgelopen weekend verscheept naar Oostende. Gisteren werden in de haven van Oostende de stalen structuur bovenop de betonnen basis geplaatst. Dit was een mijlpaal binnen de projectuitvoering. 

Eens de funderingen volledig klaar zijn, eind december, worden ze vanuit de haven van Oostende getransporteerd naar Denemarken. Jan De Nul Group zal de fundering installeren, ballasten en rondom rond voorzien van stenen ter bescherming. 

Over het windpark Kriegers Flak

Het Deense windpark Kriegers Flak, gelegen in de Baltische zee, zal uit twee delen bestaan. Het westelijke Kriegers Flak A zal een totale capaciteit hebben van 200 MW. Het oostelijke deel, Kriegers Flak B, zal een totale capaciteit van 400 MW hebben. Elk deel krijgt een eigen hoogspanningsstation (substation). Die zullen dienst voor zowel het windpark zelf en voor de interconnector tussen het Deense en Duitse elektriciteitsnet. Tegen 2022 zal het tot op heden grootste offshore windpark van Denemarken CO2-vrije elektriciteit genereren voor ongeveer 600.000 huishoudens. 

Belang Haven Oostende

De Belgische offshore wind markt zit in volle expansie. Haven Oostende speelt een cruciale rol als service haven voor deze relatief nieuwe industrie. Zowel voor de havenactiviteiten, de toeleveranciers als voor de lokale tewerkstelling is de markt van de windturbines op zee een juiste strategische keuze. 
Met het Kriegers Flak project wordt voor de eerste keer een installatieactiviteit uitgevoerd voor een niet-Belgisch windpark. Een primeur voor Oostende die bewijst dat Haven Oostende alle nodige faciliteiten in huis heeft om ook internationaal mee te spelen.  

Share it: