loading

Show info

Port of Oostende
Slijkensesteenweg 2
8400 Oostende (Belgium)
Privacy Policy - Cookie Policy

Published  Sat, 10/01/2016 - 10:27

30 miljoen euro voor maritiem onderzoekscentrum in Oostende

Vlaanderen investeert 30,7 miljoen euro in een maritiem onderzoekscentrum. Op de terreinen van Plassendale 1 (Oostende) komt een innovatief 2-in-1-complex met een sleeptank én een golfbassin.

“We zijn wereldtop in watertechniek en waterbouwkunde, een vooruitstrevend expertisecentrum maakt onze scheepvaart en havens slimmer en sterker”,

weet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

De Vlaamse havens zijn krachtige groeimotoren van onze welvaart. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil ervoor zorgen dat de havens ook in de toekomst kunnen groeien en bloeien. Het nieuwe maritieme onderzoekscentrum moet de Vlaamse maritieme expertise bundelen en versterken en de werking van onze havens en onze scheepsvaart ondersteunen.

Vlaanderen investeert nu in een 2-in-1-complex met een grote sleeptank én een kust- en oceaanbassin.

De enige sleeptank in Vlaanderen – die in het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout - is overbevraagd en stilaan te klein voor de steeds grotere schepen. De nieuwe sleeptank wordt 174 meter lang en 20 meter breed. De tank kan gevuld worden tot 1 meter waterdiepte. Scheepsmodellen tot wel 8 meter lang kunnen door de tank gesleept worden. Zo kan het manoeuvreergedrag van echte schepen getest worden.

Het onderzoekscentrum zal ook een kust- en oceaanbassin huisvesten. Zo een bassin is eigenlijk een grote bak met water waar gecontroleerd golven, stroming en wind gegenereerd worden. Zo kunnen schaalmodellen van kustbeveiliginginstallaties, offshore constructies, golf- en getijdenconverters of windturbines in alle mogelijke omstandigheden uitgetest worden. Het bassin wordt 30 meter lang, 30 meter breed en 1,5 meter diep.

Voor een kust- en oceaanbassin bestaan bij de KU Leuven, de UGent en het Waterbouwkundig Laboratorium al geruime tijd plannen. Door de twee projecten nu te combineren in één groot, nieuw complex ontstaat een sterke win-win. Weyts: “We besparen op bouwkosten en brengen alle wetenschappelijke expertise samen onder één dak”.

Het maritiem onderzoekscentrum komt op de terreinen van Plassendale 1 in Oostende.

Het prijskaartje wordt geraamd op 30,7 miljoen euro, waarvan 21 miljoen euro voor de gebouwen zelf. Met de investering bewijst Vlaanderen opnieuw dat het volop de kaart trekt van de vooruitstrevende kenniseconomie. Goed nieuws voor de scheepvaart en heel wat private bedrijven, zoals de Vlaamse baggeraars.

Weyts zet vaart achter het project. De bouw van het maritiem onderzoekscentrum wordt nu aanbesteed en wordt nog dit jaar gegund. De schop gaat in het voorjaar van 2017 in de grond. De werken duren drie jaar. “We hebben tophavens in Vlaanderen en die verdienen topwetenschappelijk onderzoek”, besluit Weyts.

Bron: benweyts.be

Reacties

"Het is een investering waar we al lang vragende partij voor waren en die we de voorbije maanden bij minister Weyts hebben bepleit", aldus burgemeester Johan Vande Lanotte. "Het is een strategisch belangrijk dossier omdat het voor de maritieme spelers van ons land extra mogelijkheden biedt, ook voor zij die in de offshore actief zijn. Dit dossier is moeizaam vooruitgegaan, maar we zijn blij dat het nu kan uitgevoerd worden." Oostende groeide de jongste jaren uit tot een hub voor de offshore-industrie.

Ook Voka West-Vlaanderen is verheugd. "De industrie zit er letterlijk op te wachten. (West-)Vlaanderen kan in de Blue Growth-industrie een toppositie verwerven. We hebben niet alleen wereldspelers in waterbouw en offshore-installaties, maar ook, en vooral, veel innovatieve kmo's die als toeleveranciers een belangrijke rol kunnen vervullen. We moeten die bedrijven de gepaste ondersteuning geven door hen testinfrastructuur ter beschikking te stellen. Met de realisatie van het golfslagbad en de sleeptank in Oostende wordt dit mogelijk. Het zal de blue-energycluster een flinke boost geven", aldus Bart Vansevenant van de studiedienst bij Voka West-Vlaanderen.

Ook Vlaams viceminister-president Bart Tommelein is tevreden. "Na het Vlaams Instituut voor de Zee is dit opnieuw een miljoeneninvestering voor Oostende. In het nieuwe centrum zal alle Vlaamse maritieme expertise worden gebundeld. Oostende wordt op die manier een echte maritieme kennishub. Dit is van belang voor alle Vlaamse havens en de bedrijven die er actief zijn. Nu moeten bedrijven naar Noord-Frankrijk gaan om hun schepen te testen. De nieuwe investering brengt ook nieuwe jobs voor de regio."

"De beslissing is uitermate goed nieuws", aldus Paul Gerard, gedelegeerd bestuurder van de haven van Oostende. "Vlaanderen krijgt moderne onderzoeksinfrastructuur die dringend nodig was om onze positie op de wereldmarkt te kunnen blijven ondersteunen. In een samenwerking tussen UGent, KU Leuven en het Waterbouwkundig Laboratorium van Openbare Werken in Borgerhout zal het nu al beroemde waterbouwkundig onderzoek in Vlaanderen een nieuwe boost krijgen. Het is ook zeer goed nieuws voor het Greenbridge Innovatie- en Incubatiecentrum op de Plassendale site in Oostende. De omvorming van Greenbridge naar een centrum voor de Blue Growth is volop aan de gang en krijgt nu het nieuwe elan van onderzoeksinfrastructuur en de vestiging van onderzoeksgroepen en onderzoekers binnen haar muren. Dit alles zal leiden tot de verdere uitbouw van de Blue Cluster die in Oostende al aanwezig is, met de vestiging van nieuwe grote en kleine bedrijven. Jonge, startende bedrijven in de sector krijgen hierdoor ook extra ondersteuning om tot bloei te komen", aldus Gerard.

bron: BELGA

Share it: